Från tändsticksmaskiner till nätbank

Ett team från PQ Projektledning har lett restaureringen och moderniseringen av Humlegårdens anrika fastighet Dykaren på Kungsholmen i Stockholm. Nu har hyresgästen Nordnet flyttat in i sina nya lokaler, där toppmodern finansteknologi möter byggnadens gedigna industrikaraktär från sent 1800-tal.

I den förra nyheten om kvarteret Dykaren berättade vi hur PQ, på uppdrag av Humlegården Fastigheter, rustade upp och restaurerade en anrik industribyggnad på Kungsholmen i Stockholm.

Den nya hyresgästen Nordnets toppmoderna kontor ligger i lokaler som ursprungligen uppfördes för Gerhard Arehns mekaniska verkstad. När verkstan öppnade år 1899 tillverkades bland annat tändsticksmaskiner här. Idag är apparaterna i huset betydligt mer åt det digitala hållet.


Foto: Jonas Malmström

Hyresgästen aktiv i projektet
Nordnet flyttade till Kungsholmen från Alviks strand för att få modernare lokaler, ett mer centralt läge och bättre kommunikationer. Nätbanken har hela tiden haft ett nära samarbete med projektet för att lokalerna ska vara så väl anpassade för verksamheten som möjligt.

Jenny Garneij, HR-chef på Nordnet, berättar:

– Vi bygger den nya tidens digitala bank, och har ambitionen att skapa världens bästa användarupplevelse inom sparande och investeringar. Jag tror att vår nya lokal, med dess utformning och läge, kommer att stärka vår attraktionskraft som arbetsgivare och samtidigt ge en energikick åt alla våra medarbetare som varit med ett tag.


Foto: Jonas Malmström

Återskapa och förbättra
Förutom restaurering och modernisering har Humlegården Fastigheter, tillsammans med PQ Projektledning och arkitekterna från General Architecture, valt att addera några nya inslag för att förbättra såväl funktion som den estetiska upplevelsen.

Bland annat har innergården fått ett elegant glastak, och tvärs över gården går två snyggt designade spänger. Projektet har också öppnat upp en del av gården och återmonterat de stora, välvda och ursprungliga glaspartierna i källarplanet. Därmed återskapas miljön som den såg ut när man angjorde huset med häst och vagn i början av 1900-talet.


Foto: Jonas Malmström

Stort projekt med många delentreprenader
PQ Projektledning har lett alla entreprenader, besiktnings- och provningsarbetet samt haft kontrollansvaret. Entreprenaden har genomförts i delad form, så kallad Construction Management, med fler än 40 olika delentreprenader.

Teamet från PQ
Patrik Andersson, uppdragsansvarig
Bengt Johansson, projektledare
Dan Jonsson, produktionschef
Jonas Karlsson, projektcontroller
Ulf Sjöberg, installationssamordnare

Länkar till mer läsning

Den förra PQ-nyheten om projektet

Humlegårdens egen text om projektet

Nordnets webbplats