Hatten av för Thomas Spångberg!

Ett litet kontor i Eskilstuna, där gick startskottet för PQ Projektledning. Thomas Spångberg är en av de tre som, för 14 år sedan, grundade företaget från blankt papper. Sedan dess har PQ vuxit med framgång och uppfyllt femårsplan efter femårsplan. Thomas har börjat fila på sin egen plan, nu när pensionen står runt hörnet. Tid med familjen, fiske och lugna dagar vid sommarstugan i Sankt Annas skärgård verkar svårslaget. Och så golfen såklart, förhoppningsvis hinner han med fler än nio hål som fjolåret bjöd på.

Struktur. En av grundpelarna för oss på PQ Projektledning! Men hur ser Thomas Spångbergs skrivbord ut? ”Som ett strukturerat kaos”, skrattar han och berättar:

– Det brukar bli lite högar här och där. Nu håller jag på och röjer inför pensionen, och det finns en hel del att ta tag i.

På 14 år hinner man samla på sig en hel del, inte bara högar utan också relationer och kunskap. Thomas har nämligen roddat många professioner parallellt med projektledningen. Kontorschef i Eskilstuna, ekonomichef, säkerhetschef och IT-chef. Hur har han hunnit med?

– Jag har vuxit in i det, anpassat mig och kämpat på. Att verka inom flera områden har varit bra för att få en helhetsbild av verksamheten… och så har utmaningen varit kittlande, förklarar han.

Men hjärtat har bultat lite extra för projektledning. Thomas började nosa på projektledarspåret tidigt i karriärslivet då han var delägare av en entreprenadfirma. Totalt har han jobbat som projektledare i 30 år, först på Fortifikationsförvaltningen, innan han tog sig vidare in i konsultbranschen. Tillsammans med Jonas Karlsson och Tomas Domberg startade han PQ Projektledning 2007.

– Vi var kollegor som bröt upp från våra dåvarande jobb för att starta PQ tillsammans. Vi ville allihop skapa något eget för att kunna påverka fler delar på egen hand. Det är vad jag är mest stolt över under alla dessa år – att vi startade PQ från noll. Blankt papper.

Kreativitet och produktivitet
Tidiga projektskeden kittlar lite extra för Thomas. Att få vara med och påverka initialt där utmaningarna ligger. Han berättar vidare att lyhördhet är viktigt, från båda vägarna. En prestigelös inställning och modet att våga göra fel – och erkänna sina brister. Flera gånger varje år tar ledningen sig tid och sitter ned med varje projektledare för att diskutera tankar och känslor inför gångna projekt. Thomas menar att närheten och delaktigheten är en del av PQ:s framgångsrecept – därför har kontoret dessutom ett, till större delen, öppet kontorslandskap. Här finns alltid möjlighet att ropa över axeln för förstärkning… eller bidra till fredagskänslan. Kommer kollegorna sakna Thomas bidrag i musiklistan på fredagseftermiddagarna?

–  Det ingår för att hålla igång produktiviteten, skrattar Thomas, som tycker att kreativiteten lättast infinner sig på förmiddagen. Framöver får kreativiteten och produktiviteten te sig i andra uttryck, nu när Thomas går vidare från PQ till pensionen.

– Jag har ett par outforskade fiskeställen att kolla in, och så kommer jag golfa. Förra året hann jag bara en halv runda så jag har ett par slag att ta igen. Men det jag ser mest fram emot är tid med min fru, mina barn och barnbarn, berättar han.

Även om Thomas planerar att spendera mycket tid med familjen vid sommarstugan i Sankt Annas skärgård blir det inte sista mötet med PQ.

– Jag önskar alla lycka till i fortsättningen och kommer definitivt förbi på en kaffe.

Tack för din tid hos oss på PQ Projektledning, Thomas! Du är välkommen på kaffe när som helst – vi lovar att duka fram extra trevligt fika. Vi hoppas att du ska trivas som pensionär.