Hyresrätter och vårdcentral i nybyggnationen Vitalen

Vallby är ett bostadsområde med ett eget litet centrum i Västerås. Här hittar vi Kvarteret Allmogekulturen 10, även kallat Vitalen. Huset ritades av Archus Arkitekter och ger plats för 44 hyreslägenheter samt en vårdcentral driven av Capio. Från PQ har Magnus Åkerberg bidragit med projektledning och arbetat nära Mimer, det kommunala bostadsbolaget som uppfört huset. Entreprenör var Aros Bygg och Förvaltning.

Huset pryds av tegel som får en levande och intressant struktur tack vare de stora balkongernas utformning. Invändigt hittar vi ljusa och luftiga hyreslägenheter med öppna planlösningar och genomgående mattlackerad parkett. Badrummen är ytmässigt generösa med kakel och klinker samt tvättmaskin och torktumlare.

Kvitto på en bra boendemiljö
I projektet ställdes höga ljudkrav vilket skapade utmaningar i den tekniska utformningen. Byggnaden är certifierad enligt Miljöbyggnad Silver, vilket innebär att byggnadens miljöprestanda granskats av tredje part. Här värderas bland annat energiförbrukning, luftkvalitet, insläpp av dagsljus och val av byggmaterial. Vi på PQ gillar utmaningarna som certifieringen innebär!

Projektet löpte på bra trots en tight tidplan och personalbortfall på grund av Covid-19. I sluttampen av projektet slöt alla inblandade aktörer upp och samarbetade för att klara sluttiden. Detta ledde till att Capio vårdcentral kunde flytta in enligt planerat, och nu har vi även kunnat välkomna hyresgästerna till sina nya hem!