Notskriften till final i Årets fasad

Byggbranschens stora pris Årets fasad delas ut för sjätte året i rad för att utse Sveriges bästa husfasad 2020. En av finalisterna är Västra Munktellstadens kvarteret Notskriften med sin rödskimrande tegelbeklädda fasad.
 – Ett fint hus utan avkall på planeringen av lägenheter, säger Kristofer Strååth, projektledare på PQ Projektledning.

Det har länge funnits stora planer för Västra Munktellstaden och i år står Notskriften i rampljuset. Kvarteret är nominerat till finalen av Årets nybyggnation, en av två kategorier i priset Årets fasad 2020. Aktörer bakom som bidrar till Notskriftens tegelhistoria är bland andra PQ och Front AB. Vidare även byggherren Reinhold Gustafsson Förvaltnings AB som startade sin Eskilstunaresa genom just det här projektet i Västra Munktellstaden.

– Det är jättestort att bli nominerad. Av alla nybyggen i Sverige är vi en av tre i final, fantastiskt, säger Anders Kruhsberg, vd och ägare vid Reinhold Gustafsson Förvaltning.

– Kristofer på PQ har varit avgörande för att driva igenom projektet till den kvalitetsprodukt som vi önskat skapa för att bidra med något unikt till nutidens Munktellstad. Hans blandade bakgrund som arkitekt och byggledare har gett den kompetens som krävs för att ge det lilla extra till projektet, fortsätter Anders.

Samma tegelsort, olika djup
Bostadsgäster påpekar att just kvarteret Notskriften har en utmärkande fasad bland närliggande byggnader. När solens strålar når teglet visar sig flera röda nyanser trots att en och samma tegelsort pryder fasaden. Hemligheten bakom är fogen som är satt på olika djup vilket påverkar färgen.

– När man satsar på att göra det så här vackert lyfter det hela staden, säger mannen bakom fasaden: Niklas Karlsson på Front AB till Eskilstuna Kuriren.

PQ:s projektledare Kristofer Strååth sammanfattar uttrycket väl i beskrivningen: “Ett möte mellan traditionella material och modern design”.