Nyproduktion med spännande vinklar

Efter flera framgångsrika samarbeten i olika ombyggnadsprojekt fick PQ Projektledning förtroendet av Bostjärnan i deras första nyproduktionsprojekt i Västerås. Idag står de på plats – två nya hyreshus med fina färger och former i området Gideonsberg.

När Bostjärnan Förvaltnings AB planerade sin första nyproduktion handplockades PQ Projektledning som partner. Projektet startade i februari 2016 och idag är båda husen färdigställda och det ena också inflyttat.

– Jätteroligt att vi har fått fortsatt förtroende. Vi har en mångårig relation med Bostjärnan och har samarbetat i en rad projekt under årens lopp. Det känns fint att ha fått vara med i deras första nyproduktion, säger Camilla Bjureland, projektledare på PQ.

Variation i färg och form
En arkitekttävling som togs hem av Tovatt Architects & Planners satte formen för det nya kvarteret, som totalt ska rymma 14 triangelformade hus med viss variation i färg och putsstruktur. Bostjärnans två hyresfastigheter omfattar sju respektive åtta våningar om totalt 54 lägenheter. På varje våningsplan finns fyra lägenheter – från ettor till treor – och högst upp i varje hus finns en 4:a i etage.

Bostjärnan är den tredje största hyresrättssägaren i Västerås och ser de nya husen som ett komplement till sina övriga fastigheter från 1940- och 50-talet. Företaget har också ett betydande bestånd i Göteborg.

– Vi har lång erfarenhet av förvaltning, men ingen rutin på nyproduktion. Därför känns det tryggt och bra att luta sig på PQ:s sakkunskap. Vi har jobbat med dem tidigare och uppskattar deras stöd, inte minst när det gäller det komplicerade regelverket, säger Hans Johnson, tillförordnad VD för Bostjärnan Västerås.

Förtur till rökfrihet och egen balkong
Bostjärnans befintliga hyresgäster har förtur till de nya, rökfria hyresrätterna, som alla har egen balkong. I de större lägenheterna är balkongerna placerade i triangelspetsarna.

– Roligast med uppdraget är att få bygga nytt och inte som alla andra; det blir annorlunda hem med spännande vinklar och vrår. Det har varit en spännande utmaning att få till raka vinklar inne i lägenheterna med tanke på husens triangelform, säger Camilla Bjureland.

Gideonsberg ligger centralt i Västerås, på bara fem minuters cykelavstånd till city och nära både grönområden och kommunikationer.

Totalentreprenad och delvis inflyttat
Aros Bygg & Förvaltning har utfört projektet som en totalentreprenad. Båda byggnaderna färdigställdes under första kvartalet 2019. Inflyttningen i det första huset startade 11 mars och i det andra huset planeras till den 27 april.

Teamet från PQ
Camilla Bjureland, projektledare
Tomas Domberg, ombud

Länkar
Bostjärnan
Aros Bygg & Förvaltning