PQ bland wallies, tailslides och 360-flips
Husbyggen och anläggningsarbeten är PQ Projektlednings vardag, men ibland dyker det upp nya och udda utmaningar. Projektledaren Christer Bäckström bygger, tillsammans med Västerås stad, skejtprofilen Oscar Christenson och entreprenören Nord Skateparks, en helt ny skejtpark i Västerås.
Det erbjuds allt fler spännande aktiviteter i centrala Västerås. Granne med Lögarängens badplats ligger sedan tidigare Västerås Cable Park, där man kan åka vattenskidor och olika typer av brädor efter en eldriven linbana istället för en båt. Strax intill byggs nu också en cirka 1800 kvadratmeter stor skejtpark, där PQ håller i byggledningen.
Christer Bäckström på PQ berättar:
– Jag är ju van att jobba med proffs och så är det verkligen även i det här fallet. Entreprenören Nord Skateparks har byggt mängder av skejtparker runt om i Sverige och initiativtagaren till Västerås nya park, den lokale skejtprofilen Oscar Christenson, vet också väldigt väl hur hans vision för den nya parken ser ut.
Platsen valdes efter en del turer och har inte saknat utmaningar. Efter att tidigare ha härbärgerat järnvägsspår och ett stationshus behövde marken först saneras. Dessutom var bärigheten för dålig för att klara en stor skejtpark i betong. Marken har nu sanerats och förstärkts med grus, så att det inte ska uppstå sättningar och sprickor i betongen.
En av Sveriges största betongparker
Begreppet skejtpark är egentligen felaktigt – det som byggs är en så kallad betongpark, där skateboarding är en av flera möjliga aktiviteter. Trickåkare på cykel eller kickboard är också mycket välkomna, även om parken är utformad för skateboarding i första hand.
Parken blir en av Sveriges största, och de 1800 kvadratmetrarna är fördelade på fyra olika rum. I väster ligger Bowl-delen med branta ramper, pucklar och små platåer. Här är åkningen lite svårare och mer avancerad. I mitten ligger den klassiska Pool-delen med mjuka ramper och influenser från 70-talet. I öster ligger Sadland, som påminner om ett månlandskap med mindre platåer och mjukare hinder. Det som binder ihop dessa tre rum är Street-delen, med klassiska raka hinder att skejta på.
Just nu pågår schaktning, formning och armering för betongen, som sedan sprutas på armeringen och slipas till för att få exakt rätt form och yta. Christers roll är att vara byggledare och hålla koll på kostnader, ritningar, tidsplaner och liknande. Den perfekta poolens utformning är han inte lika väl insatt i som de andra i projektet.
– Dialogen med skejtproffsen är fantastiskt kul. De är grymt skickliga och kan allt om vilka kurvor och lutningar som behövs. Det finns inte många raka linjer och räta vinklar här, som jag annars är van vid. Min roll är att vara lite ordningsman och säkra att projektet levererar rätt kvalitet till rätt kostnad och på utsatt tid. Och det är jag ju van vid!
Viktigt skapa en bra helhet
För att parken ska passa in i omgivningen anlitas projektörer från företaget Hornuggla, som ser till att det inte bara blir schyssta betongbanor, utan också att anläggningen smälter in utseendemässigt och att logistiken med vägaccess och annat fungerar.
Till årsskiftet ska parkens betongarbeten vara färdiga. Själva invigningen kommer troligen att ske under våren eller försommaren 2016 – eventuellt i samband med Betongcupen, som är en nationell skateboardserie i Sveriges betongparker.