PQ visade musklerna i Västerås

När friskvårdskedjan Nordic Wellness öppnade sin tredje anläggning i Västerås var PQ Projektledning med på flera hörn. På uppdrag av Newsec Asset Management har Johan Falk från PQ lett anpassningen av lokalerna. Och det fanns en hel del att göra när en äldre bingohall skulle omvandlas till en modern träningsanläggning.

Västerås är en gymtät stad. Men tack vare sitt starka koncept och attraktiva erbjudande har friskvårdskedjan Nordic Wellness kunnat öppna tre anläggningar här under 2018.

En av dessa ligger på Stora Gatan 31 i centrala Västerås och slog upp portarna den 3 september. PQ Projektlednings Johan Falk projekt- och byggledde lokalanpassningen åt Newsec Asset Management, som företräder fastighetsägaren Folksam. Beställarombud och kontrollansvarig har Tomas Domberg på PQ varit.

Johan Falk berättar om projektet:

– Vi genomförde vi en lokalanpassning på cirka 2 000 kvadratmeter – varav ungefär 500 i entréplan och 1500 i källarplan. Här låg tidigare en bingohall, som vi nu har anpassat en annan lokal i huset för. Man kan säga att vi har jobbat hårt för att de nya lokalerna ska bli bingo för såväl hyresgästerna som vår uppdragsgivare.

Verksamhetens behov i fokus
En friskvårdsanläggning ställer stora krav på lokalutformningen. PQ arbetade nära både Nordic Wellness, Newsec och totalentreprenören Lars Tyrfors Byggnads AB för att teamet tillsammans skulle kunna skapa en så bra lokal som möjligt, berättar Johan Falk.

– Alla projekt och fastigheter har sina utmaningar. Förutom den vanliga kampen för att hålla tidplan och budget, har vi jobbat hårt för att uppnå ett inomhusklimat och luftflöde som passar den intensiva verksamheten, samtidigt som vi vill hålla nere energianvändningen. Även planlösningen var viktig att optimera, så att husets bärande pelare är i vägen så lite som möjligt.

Gott samarbete och tidigare erfarenheter
De största framgångsfaktorerna har varit desamma som i många andra PQ-projekt. Samordning och samarbete mellan alla inblandade parter samt förståelse för varandras olika perspektiv och önskemål. En fördel för Johan har också varit att kunna bolla kniviga projektfrågor med de PQ-kollegor som nyligen genomförde en liknande lokalanpassning för en friskvårdsanläggning i Eskilstuna.

Ända in i kaklet
Projektet inleddes i februari och tidplanen var riktigt tight. Nordic Wellness ville kunna välkomna de första träningssugna västeråsarna i början av september, så det gällde att hela teamet jobbade effektivt ihop ända in i omklädningsrummens kakel. Och visst lyckades de efter en stark slutspurt.

Sara Samuelsson, Nordic Wellness platschef på Stora Gatan, är nöjd med starten och de nya lokalerna:

– När vi öppnade hade vi ett erbjudande för de 300 första kunderna, som sålde slut redan under premiärdagen. Vi hade kö utanför lokalen när vi skulle låsa upp entrén för första gången. Både vi som jobbar här och medlemmarna tycker att lokalerna blev fantastiskt fina. Det är luftigt och fräscht, och den ”källarkänsla” som fanns här tidigare har man lyckats bygga bort.

Träning, övning, rätt metoder och laganda ger goda resultat. Det gäller både när man vill komma i form och när man jobbar med att anpassa lokaler och bygga hus.

Teamet från PQ
Johan Falk, projektledare och byggledare
Tomas Domberg, beställarombud och kontrollansvarig


Länkar

Nordic Wellness

Newsec

Lars Tyrfors Byggnads AB