Systembolaget till Häggviks handelsplats

En av Sveriges absolut mest populära butiker öppnar snart i Häggviks handelsplats, norr om Stockholm. PQ Projektledning har varit med på hela utvecklingsresan för handelsplatsen, och arbetar nu intensivt för att färdigställa Systembolagets nya butik till invigningen.

Häggviks handelsplats ligger i Sollentuna, en bit norr om Stockholms innerstad. Här finns flera olika butiker, bland annat Coop, Jula, Jysk och Blomsterlandet. Fastigheterna tillgångsförvaltas av Genesta, som även har uppdraget att utveckla området.

PQ Projektledning har flera olika uppdrag åt Genesta på Häggviks handelsplats. Projektledaren Mikael Nybro på PQ berättar:

– Vi har varit med på i princip hela utvecklingsresan. Från bygglov, kalkyler och hyresförhandlingar till projektledning, byggledning och kontrollansvar. Vi har ett övergripande ansvar för byggnation på handelsplatsen och ska även realisera ett nytt gestaltningsprogram för att skapa en tydligare handelsdestination.

Coop gav plats för Systembolaget

När områdets största hyresgäst Coop ville effektivisera och minska sin butiksyta, uppstod en ledig lokal på 1300 kvadratmeter. Lokalens läge, storlek och utformning passade perfekt för Systembolaget, som är något av en drömhyresgäst för de flesta köpcentrum och handelsplatser. Deras butiker attraherar ett stort antal kunder, som då också passar på att handla i närliggande butiker. Ökade kundflöden och ökad omsättning höjer ofta hela handelsplatsens attraktivitet och värde.

Anpassningen för Systembolagets butik startade den 1 juni och ska snart vara färdig, så att inredning och varor kan komma på plats. Systembolaget har ett färdigt butiksprogram som måste följas till punkt och pricka – något som underlättar produktionsarbetet, men också ställer stora krav på upphandlingen av byggprojektet.

Totalentreprenad i högt tempo

Arbetet utförs i form av en totalentreprenad, där Gärdets Bygg har valts som entreprenör. Avgörande för att klara den tuffa tidsplanen har varit att jobba intensivt även under sommaren. Samordningen blir extra viktig när det är tuff tidspress, så Mikael Nybro och hans kollega Tobias Fält lägger mycket tid på att koordinera arbetet och se till att kommunikationen fungerar effektivt mellan alla parter – Systembolaget, Genesta, Gärdets Bygg och PQ. Tommy Johansson, projektledare på Systembolaget, är nöjd med PQ:s insatser:

– Samarbetet med PQ har fungerat mycket bra. De har ett starkt driv i projektledningen och tydlig uppföljning.

Den nya butiken kommer att öppna den 1 december, och därefter fortsätter PQ:s arbete med att utveckla Häggviks handelsplats tillsammans med Genesta.